Pazartesi , Mart 1 2021
Ana sayfa / İslam / Cuma hutbeleri / Waarom worden ze gedood ?: -28 Şubat 2014 hutbesi-

Waarom worden ze gedood ?: -28 Şubat 2014 hutbesi-

[printfriendly]
TürkceFransızcaFlamanca

En wanneer er over het gedode kind (verantwoording) zal worden gevraagd Voor welke misdaad het gedood werd (Soera Takwir, [81:8-9])

وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ بِأَيِّ ذَنبٍ قُتِلَتْ

Beste moslims,

Gedurende ons leven worden we getuige van vele gebeurtenissen en ontwikkelingen. Een daarvan is dat de mensheid op het vlak van technologie ver gevorderd is, maar dat tegelijkertijd menselijke waarden aan belang inboeten. Er worden oorlogen uitgevochten, steden gebombardeerd, geschiedenissen uitgewist en onschuldige mensen gedood. Van de 21ste eeuw hadden we beslist andere verwachtingen. We worden getuige van hoe mensen meedogenloos om het leven worden gebracht. Zelfs kleine kinderen worden gedood. We hebben het hier natuurlijk over Syrië. In de loop van de oorlog zijn miljoenen mensen gedwongen hun huizen te verlaten en honderdduizenden kwamen tot dusver al om.

 

Geachte gemeenschap,

In de pre-islamitische tijd werden meisjes levend begraven, enkel en alleen omdat ze als meisje ter wereld kwamen. Vandaag komen onschuldige kinderen om het leven bij bomaanslagen terwijl de mensheid onbewogen toekijkt. Jonge kinderen zullen in het hiernamaals worden gevraagd voor welke misdaad ze gedood werden. Als volgelingen van een religie die niet de dood en de vernietiging, maar het leven vooropstaat, veroordelen we de algemene onverschilligheid alsook zij die verantwoordelijk zijn voor de dood van onschuldige mensen. Beelden van de in Syrië gedode kinderen maken bij ons gevoelens van consternatie en verdriet los. Elke foto van een dood kind neemt een beetje van ons menselijkheid weg. Wij willen dat deze vuile oorlog eindigt en dat het doden stopt.

 

Dierbare broeders en zusters,

Moge Allah tevreden zijn met jullie. Met jullie giften worden onze Syrische broeders en zusters geholpen. De hulporganisatie Hasene van IGMG heeft onze donaties overhandigd aan hulpbehoevende Syriërs. In het kader van onze hulpprojecten heeft Hasene tijdens de ramadan in een iftartent in Kırıkhan een maand lang warm voedsel uitgedeeld aan duizenden behoeftigen. Bovendien heeft de organisatie tijdens de voorbije maand ramadan een mobiele bakkerij geopend die dagelijks 7000 stukken brood heeft uitgedeeld aan Syrische vluchtelingen.

 

In de laatste 16 maanden werd 27 ton voedsel uitgedeeld aan Syrische vluchtelingen. Opdat noodlijdende Syrische kinderen niet langer zouden worden getroffen door de strenge winter, werd in putje winter een hulpkonvooi met tienduizend dekens toegezonden. De komende dagen zullen noodlijdende Syriërs van 30 duizend schoenen en 26 ton meel worden voorzien inshallah.

 

Hasene heeft bovendien ook een protheseproject onder het motto “Rijk hem de hand, zodat hij een hand heeft, wees hem een steun, zodat hij kan lopen” gelanceerd en heeft tot nog toe twee 16-jarigen die in de oorlog een been hebben verloren, voorzien van een prothese. We zijn ervan overtuigd dat alle hulp en elke smeekbede voor ons zal getuigen in het Hiernamaals. We hopen dat wanneer de dag komt dat Allah ta’ala ons zal vragen “O mijn dienaar, wat heb je gedaan toen dit alles gebeurde?” we verheugd zullen zijn iets te hebben kunnen ondernemen. Moge Allah al onze goede daden accepteren.

Hakkında Hasim Angin

BİF Basın Yayın

İlgini Çekebilir

Camilerimiz ve Biz: 4 Nisan 2014 hutbesi

[printfriendly] “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve …